![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWM42CpIJ610V4OvfQeBvS8KV8brhb4nT8poFg52P3-nHYeCICiCYzomVQPQ9XO0lbHcsx5PuJaPfNv4ERwSLuDcq4-J4ohbbLC7B6z3HNYaQp-p_vAZ9TntlSliXXTu3huEUgFwzjIWU/s320/_DSC6070.jpg)
Char kway teow merupakan makanan yang popular di Malaysia dan Singapura. Ia diperbuat daripada kuey teow (shāhé fěn dalam Cina Mandarin), leper dan kira-kira 1 cm lebar, digoreng di atas api panas dengan kicap dan sos, cili, udang, kerang, telur, tauge dan kucai Cina. Kadangkala hirisan sosej Cina dan kek ikan atau bahan-bahan lain ditambah mengikut citarasa setempat. Pada asalnya ia dimasak menggunakan lemak babi, yang memberikannya rasa tersendiri, namun kini sering dimasak menggunakan minyak biasa. Berbanding kuey teow goreng biasa, char kway teow agak basah.
-tidak halal-
No comments:
Post a Comment