![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvKbUdNdhpvbJbsJ-J5K8mQkoi-5Cpi0ENpDUg_sRtDaCPZMH-7ueypeV4oo6u-bp2odLMtfrO-Sun-vmTjgpiRX-BaPK-LYRWDxwRy-_6XHL9dn9_C9pY3EIemCDyNRgvKf06b1kxePM/s320/Dsc08141.jpg)
Dim sum adalah nama untuk sejenis masakan Cina yang melibatkan suatu lingkungan luas hidangan ringan yang dihidang bersama teh Cina. Yum cha (yang secara harfiah "meminum teh") adalah istilah yang digunakan untuk menjelaskan pengalaman makanan keseluruhan, khususnya dalam Kantonis sezaman. Ia juga dihidangkan pada waktu pagi hingga tengah hari di kedai makan Cina dan di kedai makan dim sum khas di mana hidangan lazim disediakan sepanjang hari. Hidangan disediakan dalam bahagian kecil dan termasuk daging, makanan laut, dan sayur-sayuran, dan juga pencuci mulut dan buah-buahan. Barang-barang ini biasanya dihidang dalam bakul pengukus kecil atau di atas pinggan kecil.
No comments:
Post a Comment